ONLINE: McGill24: Menu Matters
De l'importance des menus

Wednesday, March 13, 2024
12 PM to 1 PM EDT

La version française suit.

Join us for an appetizing exploration of why menus matter and the stories they tell us today. These mindful meanderings will showcase some of the intriguing menus in McGill's menu collection. 

We will come to menus belatedly, after the dishes have been washed up, so to speak. So in her exploration of ways in which menus matter, Prof. Nathalie Cooke keeps at least two audiences in mind: diners of the menus' moment and we who look at menus from distances spanning years, even continents and linguistic divides. 

Cooke uses menus as peepholes tempting us to glimpse meals once enjoyed by royalty and rogues, those celebrating a special occasion or perhaps sampling a new culinary sensation (like the 'ideal brain tonic'-that's coca-cola to you!). These mindful meanderings will showcase some of the intriguing menus in McGill's menu collection.

In-person guests will enjoy touring a sample of McGill's menu collection in an on-site display. Online attendance is an option. Attendance is free, optional donations as part of McGill24 go to support the library's ongoing activities and extraordinary collections.

Nathalie Cooke's publications focus on the evolution of literary and culinary taste. In addition to publishing articles on topics ranging from Montreal in the culinary imagination to riddling menus of 1800s Britain, she is editor of What's to Eat? Entrées in Canadian Food History (2009), and co-editor of The Johnson Family Treasury: Household and Medicinal Receipts, 1741-1848  (2015) and Catherine Parr Traill's Female Emigrant's Guide: Cooking with a Canadian Classic (2017). Nathalie recently co-authored Canadian Literary Fare (MQUP, 2023), an exploration of food scenes in Canadian literature, and her illustrated book on menus, Menu Matters, is forthcoming in spring 2025 (Reaktion Press). ____


Joignez-vous à nous lors d'une exploration appétissante afin de découvrir l'importance des menus et les histoires que ces derniers nous racontent aujourd'hui. Ces déambulations de l'esprit mettront en valeur certains des menus intrigants de la collection de McGill.

Nous en arriverons aux menus plus tard, quand la vaisselle aura été faite, si l'on veut. Dans son exploration des raisons pour lesquelles les menus revêtent une grande importance, la professeure Nathalie Cooke garde au moins deux auditoires à l'esprit : les convives qui partagent les repas de l'époque et nous, qui observons les menus des années plus tard, séparés par les continents et les clivages linguistiques.

Cooke se sert des menus comme d'un œil magique nous incitant à observer les repas autrefois savourés par la noblesse et les voyous, par les personnes célébrant une occasion spéciale ou expérimentant une nouvelle sensation culinaire (comme ce « tonique idéal pour le cerveau » - c'est-à-dire le Coca-cola pour vous!). Ces déambulations de l'esprit mettront en valeur certains des menus intrigants de la collection de McGill.

Les invités présents pourront découvrir un échantillon de la collection de menus de McGill grâce à une présentation sur place. Il est également possible de participer en ligne. L'entrée est gratuite; les dons, recueillis dans le cadre de l'initiative McGill24, servent à soutenir les activités continues et les collections extraordinaires de la bibliothèque.

Cet événement se déroulera en anglais. 

Les publications de Nathalie Cooke s'intéressent à l'évolution des goûts littéraires et culinaires. En plus de publier des articles sur des sujets allant de Montréal dans l'imaginaire culinaire aux énigmes durant les repas dans la Grande-Bretagne du XVIIIe siècle, elle est éditrice de l'ouvrage What's to Eat? Entrées in Canadian Food History (2009), et coéditrice de The Johnson Family Treasury: Household and Medicinal Receipts, 1741-1848 (2015) et du guide de la femme immigrante (Female Emigrant's Guide) de Catherine Parr Traill : Cooking with a Canadian Classic (2017). Nathalie est co-autrice du livre Canadian Literary Fare (MQUP, 2023), une exploration de scènes culinaires dans la littérature canadienne. Son livre illustré sur les menus, Menu Matters, devrait paraître au printemps 2025 (Reaktion Press).

Details

McGill24 
March 13 is McGill24, the University's 24-hour day of giving. This annual fundraising event unites thousands of McGillians across the globe around our shared pride in McGill, in support of the causes that matter to us all.


McGill24
Le 13 mars aura lieu McGill24, les 24 heures du don de l'Université. Cet événement annuel de collecte de fonds réunit des milliers de McGillois de partout au monde dans le but de partager leur fierté commune pour l'Université McGill et de soutenir des causes qui leur tiennent à cœur.
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De l'importance des menus

Wednesday, March 13, 2024
12 PM to 1 PM EDT

Admission

FREE

Location

Online, Montreal, Quebec
CANADA
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Email: info.library@mcgill.ca
 
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