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M: Inaugural A. Jean de Grandpré Seminar (Homecoming)
Séminaire A. Jean de Grandpré inaugural


How Do We Feed The World? Thoughts and Strategies on the Looming Food Crisis

A free event sponsored by the Faculty of Agricultural and Environmental Sciences.

Increasingly scarce land and water resources and rising energy prices raise major concerns about feeding a growing world population. Global food production is further constrained by climate change, droughts, natural disasters, demand for biofuels, imperfect market arrangements, and changes in dietary patterns of an expanding middle class in emerging economies.

This seminar examines how technology can be used to significantly boost food production, particularly in the developing world.

Panel Presenters:

Mark Lynas, renowned author and advisor on climate change. His books include the critically acclaimed The God Species and Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet. He speaks around the world on the role GMOs and GM crops can and should play as we try to solve our planetary
food crisis.

Dr. Morven Anne Mclean, BSc(Agr)'85, Director of the Center for Environmental Risk Assessment of Genetically Modified Crops, ILSI Research Foundation, in Washington, D.C. She was previously President of AGBIOS, a consultancy that works with governments, NGOs, and the public and private sectors on policy pertaining to genetically modified foods, crops, and forest tree species.

Jay Bradshaw, President of agri-business Syngenta Canada since 2001. His industry has the task of feeding our planet's growing population, expected to reach nine billion by 2050. Syngenta's 26,000 employees in over 90 countries are dedicated to bringing plant potential to life. With a degree in Environmental Biology and an MBA, Jay has spent more than 30 years in both the boardroom and farm field.

Our panelists will share their views and present insights on practices and policies that may help alleviate world hunger and malnutrition.

La diminution constante des ressources en terres et en eau et l'augmentation des prix de l'énergie soulèvent de grandes inquiétudes: comment faire pour nourrir une population mondiale en constante augmentation? D'autres facteurs limitent la production alimentaire mondiale: changements climatiques, sécheresses, catastrophes naturelles, demande de biocombustibles, conditions commerciales imparfaites et changements dans les habitudes alimentaires d'une classe moyenne en expansion dans les économies émergentes. Ce séminaire explore des manières d'utiliser la technologie pour augmenter de façon significative la production alimentaire, en particulier dans les pays en développement.

Panélistes :
Mark Lynas est à la fois conseiller en changement climatique et auteur réputé. Il a notamment écrit The God Species et Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet, qui a été encensé par la critique. Il donne partout dans le monde des conférences sur le rôle que les OGM et les cultures GM peuvent et doivent jouer au moment où nous tentons de résoudre la crise alimentaire mondiale.

Morven Anne Mclean, B.Sc.(Agr) 1985, est directrice du Center for Environmental Risk Assessment of Genetically Modified Crops, ILSI Research Foundation, à Washington, D.C. Elle a auparavant été présidente d'AGBIOS, une société de conseil qui travaille avec les gouvernements, les ONG et les secteurs privé et public concernant les politiques liées aux aliments, cultures et espèces forestières génétiquement modifiés.

Jay Bradshaw est depuis 2001 président de Syngenta Canada, une grande entreprise agro-industrielle qui s'est donné pour tâche de nourrir une population mondiale en constante augmentation, qui devrait atteindre neuf milliards d'êtres humains d'ici 2050. Depuis 30 ans, Jay Bradshaw, qui est titulaire d'un diplôme et d'une maîtrise en biologie environnementale, partage son temps entre les salles de conférence et les champs.

Date and Time

Wednesday, October 16, 2013 5:30 PM to 8:00 PM


Moyse Hall - 853 Sherbrooke Street West
Montreal, Quebec




August 1, 2013 to October 16, 2013


General FREE  


Event Registration
Phone: 514-398-8288
For Information call Anna Duff
Phone: 514-398-7852